دکتر علی محمدی پور در مطبوعات سراسری و استانی(از 1403..)

عضو تشکل علمی نخبگان وزارت نفت، استاد دانشگاه، پژوهشگر انجمن اقتصاد انرژی ایران و عضو انجمن علمی آموزش محیط زیست و توسعه پایدار ایران

دکتر علی محمدی پور در مطبوعات سراسری و استانی(از 1403..)

عضو تشکل علمی نخبگان وزارت نفت، استاد دانشگاه، پژوهشگر انجمن اقتصاد انرژی ایران و عضو انجمن علمی آموزش محیط زیست و توسعه پایدار ایران

دکتر علی محمدی پور در مطبوعات سراسری و استانی(از 1403..)

Email: Dr.ali.mohammadipour@gmail.com
Email: Dr.ali.mohammadipour@pnu.ac.ir
Email: mohammadipour@iaut.ac.ir
Weblog: Dralimohammadipour.blog.ir
Sec.Weblog: Drmohammadipour.blog.ir
Weblog 1: Dralimohammadipour1.blog.ir
Weblog 2: Dralimohammadipour2.blog.ir
Weblog 3: Dralimohammadipour3.blog.ir
Weblog 4: Dralimohammadipour4.blog.ir
Web of Science R. ID: GNP-5054-2022
https://researchid.co/mohammadipour
www.linkedin.com/in/dralimohammadipour
Orcid.org/ 0000-0001-8294-5689
Scopus Author ID: 55369543000

  • ۰
  • ۰

پایگاه خبری یاز اکو در 14 بهمن 1403 با کد انتشار الکترونیکی 170068، منتشر نمود:

 

ارزیابی موقعیت ژئوپلیتیک آذربایجان شرقی جهت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و امکان‌سنجی طرح‌های نوین

 

دکتر علی محمدی پور

 

جهت مشاهده خبر تخصصی دکتر علی محمدی پور در پایگاه خبری منتشر کننده، لطفا روی عنوان پایگاه خبری مورد نظر، کلیک فرمائید.

پایگاه خبری یاز اکو، به نقل از دکتر علی محمدی پور (مدرس دانشگاه، پژوهشگر انجمن اقتصاد انرژی و عضو انجمن آموزش محیط زیست و توسعه پایدار ایران): استان آذربایجان شرقی، با موقعیت استراتژیک خود در شمال غربی ایران، پتانسیل‌های ویژه‌ای برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر دارد. این استان با دسترسی به منابع طبیعی متعدد، هم‌جواری با کشورهای همسایه و زیرساخت‌های مناسب، می‌تواند به یکی از قطب‌های تولید انرژی پاک در ایران تبدیل شود.

یاز اکو: انرژی‌های تجدیدپذیر به منابعی اطلاق می‌شود که به طور طبیعی در طبیعت تجدید می‌شوند و قابل استفاده دوباره هستند. مهم‌ترین انواع آن شامل انرژی خورشیدی (استفاده از نور خورشید برای تولید برق)، انرژی بادی (استفاده از باد برای تولید انرژی مکانیکی یا الکتریکی)، انرژی آبی (تولید برق از حرکت آب در رودخانه‌ها یا دریاچه‌ها)، انرژی زیست‌توده (استفاده از مواد آلی مثل چوب و زباله‌های کشاورزی) و انرژی زمین‌گرمایی (استفاده از حرارت داخلی زمین) می‌باشد. این منابع نه تنها تأثیر کمتری بر محیط زیست دارند، بلکه برای آینده پایدار کره زمین بسیار ضروری هستند.

استان آذربایجان شرقی دارای اقلیم متنوعی است که امکان توسعه انواع انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله خورشیدی، بادی و آبی را فراهم می‌کند. این استان، به‌ویژه در مناطق جنوبی مانند تبریز و مراغه، از تابش خورشیدی قابل‌توجهی برخوردار است. تعداد روزهای آفتابی در سال در این استان بالا است که زمینه مناسبی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی و پنل‌های فتوولتائیک را فراهم می‌کند. همچنین مناطق مرتفع و بادخیز استان، مانند شهرهایی در اطراف مرند، شبستر و هشترود، دارای ظرفیت بالایی برای احداث نیروگاه‌های بادی هستند.

تحلیل‌های اقلیمی نشان می‌دهند که سرعت باد در برخی مناطق استان در حد مطلوب برای تولید برق می‌باشد. همچنین وجود رودخانه‌هایی مانند ارس و رودخانه‌های فصلی دیگر در منطقه، ظرفیت توسعه نیروگاه‌های آبی کوچک‌ مقیاس را نیز فراهم می‌کند. در عین حال، منابع آبی محدود استان نیازمند مدیریت دقیق برای جلوگیری از اثرات منفی بر کشاورزی و منابع طبیعی است. همچنین فعالیت گسترده کشاورزی و دامداری در استان، امکان استفاده از ضایعات کشاورزی و دامی برای تولید انرژی زیست‌توده را نیز مهیا کرده است.

از دیگر فرصت‌های استان آذربایجان شرقی، امکان صادرات برق و تجهیزات انرژی تجدیدپذیر به کشورهای همسایه است که نیازمند مشوق‌های دولتی برای توسعه تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر است. از طرفی ظرفیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی در پروژه‌های تجدیدپذیر، با توجه به نقش بالای بخش خصوصی در استان آذربایجان شرقی جزو اهم موارد می‌باشد. حضور بخش خصوصی و حمایت‌های بخش دولتی، فرصت‌های مناسبی را در جهت تولید انرژی پاک، اشتغال و رشد اقتصادی استان می‌تواند ایجاد کند. از طرفی توسعه انرژی‌های پاک می‌تواند به کاهش آلودگی هوای تبریز و دیگر شهرهای صنعتی استان کمک کند. اما برای تحقق موارد ذکر شده، نیاز به بهبود قوانین سرمایه‌گذاری و تأمین مالی برای جذب سرمایه‌گذاران، همچنین رفع موانع تولید و سرمایه گذاری جهت بهبود شاخص سهولت کسب و کار، از موارد مهمی است که مسئولین کشوری و استانی باید بر آن اهتمام بورزند.

استان آذربایجان شرقی با موقعیت استراتژیک و منابع طبیعی غنی، پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به یک قطب تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران را دارد.

تحقیقات نشان می‌دهد که توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند تا ۳۰٪ از آلودگی هوا کاسته و به ایجاد بیش از ۱۰۰۰ شغل مستقیم و غیرمستقیم منجر شود. همچنین، سرمایه‌گذاری در این حوزه به ازای هر یک میلیون دلار، می‌تواند حدود ۷.۵ درصد به رشد اقتصادی استان کمک کند. این در شرایطی است که استان آذربایجان شرقی می‌تواند با استفاده از فناوری‌های نوین، نزدیک به ۵۰۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر را ایجاد کند. جذابیت انرژی‌های تجدیدپذیر نه تنها به کاهش آلاینده‌ها کمک می‌کند، بلکه با فراهم نمودن امکان صادرات به کشورهای همسایه، به تأمین منابع مالی و بهبود وضعیت اقتصادی استان نیز منجر خواهد شد. برای بهره‌برداری مطلوب از این ظرفیت‌ها، حمایت‌های دولتی و سرمایه‌گذاری‌های کلان منجر به دستیابی به توسعه پایدار برای استان در بخش‌ها و حوزه‌های مختلف، ضروری است.

  • دکتر علی محمدی پور

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی